Regenboogvlag vernield

Haarlem - Bij het Badhuis in de Leidsebuurt in Haarlem is voor de tweede keer in vier weken tijd een regenboogvlag van de gevel getrokken en de vlag werd deze keer ook in brand gestoken. Mara van Limbeek van het Badhuis heeft geen idee wie de dader zou kunnen zijn.

De kleurrijke vlag werd zo’n zes weken geleden opgehangen en al snel door onbekenden van de gevel verwijderd. Dat de vlag vervolgens door meester Steven van de naastgelegen school De Peppelaer hoger en steviger werd ophangen, voorkwam niet dat de stok met vaandel er opnieuw werd afgesloopt.

Buurtbewoners die actief werkzaam zijn in het Badhuis zijn niet van plan het erbij te laten. Ze gaan de vlag gewoon weer ophangen. Mara: ‘’We dachten: er moet wel een tegengeluid komen met een positieve insteek. We hebben besloten dat iedere keer als de vlag weggehaald wordt, we ergens in de buurt er tien nieuwe vlaggen voor terughangen.’’ Meester Steven van de Peppelaer heeft alvast het voortouw genomen door met zijn leerlingen de stoep van het badhuis in te kleuren met regenbogen.

Ook bij Geel Wit

Een paar honderd meter verderop, bij voetbalvereniging Geel Wit, werd begin dit jaar al drie keer een regenboogvlag vernield. Ook daar werd boos gereageerd. Of het hier gaat om bewuste acties tegen homo’s is niet duidelijk, de politie kan dat nog niet zeggen. Wel is er van de vernielingen aangifte gedaan.

Divers

Het Badhuis is een plek waar iedereen een vers kopje koffie kan drinken, je een feestje kan vieren, vergaderen of een evenement organiseren. Wat het centrum anders maakt dan sommige andere evenementenplekken, is dat de organisatie bestaat uit een hele diverse club van vrijwilligers en juist daarom hadden ze de vlag gehesen. Mara: ‘’We hadden de vlag juist opgehangen omdat de medewerkers van het Badhuis zo divers zijn en daar hoort de regenboogvlag gewoon bij. Dit voelt echt heel rot. We gaan het er zeker niet bij laten zitten.”

De buurt kleurt
Inmiddels poppen er steeds meer regenboogvlaggen op in de Haarlemse Leidsebuurt. Na het incident met de regenboogvlag, betuigen buurtbewoners massaal hun steun aan de regenbooggedachte door zelf een regenboogvlag zichtbaar op te hangen.

Bron: Haarlem105/NHNieuws
Afbeelding: Badhuis Leidseplein