Ok van Batenburg overleden

Haarlem - Op negentigjarige leeftijd overleed zwemicoon en bijzondere kunstenaar Ok van Batenburg. 


Ok van Batenburg was en is vooral bekend als een geweldige sport- en zwemleraar en founder van de ‘Nieuwjaar Duik’. Ooit begonnen op een verlaten ijskoud strand in Kennemerland en al sinds jaar en dag een groots evenement dat elk jaar op 1 januari op heel veel plaatsen door heel Nederland plaatsvindt.


Wij herinneren ons Ok vooral als beeldend kunstenaar die na zijn pensionering op zestigjarige leeftijd, zijn artistieke talenten de vrijheid lied wat resulteerde in zeer aansprekende sensuele en homo-erotische beelden.


OkBannerIn een gesprek dat Gay-Haarlem enige jaren terug met hem had ter gelegenheid van zijn deelname aan de inmiddels bekende Roze Kunstlijn, vertelde hij dat hij zich vooral had laten inspireren door Tom of Finland. En dat is alom zichtbaar.
Op jonge leeftijd wist Ok al dat hij wilde beeldhouwen, maar als zo vaak liep het anders en werd hij sportleraar na een succesvolle opleiding aan het CIOS.
Na zijn pensioen pakte hij die voorliefde op en langs een cursus schilderen en boetseren wist hij het zeker: beeldhouwen, dat is écht mijn passie!
En wat een geweldig moois heeft dat gebracht. Niet alleen zijn bronzen beelden maar ook zijn terracottabeelden spreken erg tot de verbeelding waar liefde en erotiek vanaf spat.

Zijn eerste beeld uit begin jaren ’90 was de Engel Gabriël. In Bulgarije zag hij heel veel van deze beelden en na thuiskomst haalde hij direct de vleugels van zijn Engel af en wat resteerde was een prachtig jongensfiguur. Een fantastisch en zeer aansprekend beeld dat jaren in zijn bezit is gebleven en te zien was op diverse exposities. Hij heeft er daar twee van gemaakt en zijn inmiddels in particulier bezit.

Dat zijn latere werk eens als fascistisch werd bekritiseerd, vatte Ok op als een mooi compliment in plaats van kritiek. De kracht en schoonheid van zijn beelden hebben niets te maken met fascisme, maar álles met homo-erotiek.

Het was een voorrecht om Ok te mogen ontmoeten, te kennen en te omarmen.

Ok van Batenburg (1930 -2020).

afbeeldingen ©gay-haarlem.nl