Herdenking 4 mei 2020

Haarlem – Voor het eerst in haar bestaan, zal de kranslegging bij het monument aan de Dreef op maandag 4 mei zonder publiek plaatsvinden.
Ook de traditionele herdenking in de Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem vindt dit jaar geen doorgang.

Programma ingetogen en sober
De deelnemende organisaties leggen volgens schema op verschillende tijdstippen op de ochtend van 4 mei hun krans. Namens de Haarlemse Regenboogorganisaties zal de vertegenwoordiger van Gay-Haarlem.nl de krans leggen rond 11.00u. Foto's van de kransleggingen zullen in de lokale media worden gepubliceerd.
In de middag zal er een sobere ceremonie zijn bij het monument aan de Dreef, eveneens zonder publiek. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, zal burgemeester Jos Wienen een kort woord spreken. Een leerling van de Dreefschool zal een gedicht voordragen. 
Deze ceremonie wordt live gestreamd via de facebookpagina van de gemeente Haarlem en via RTV Noord-Holland. Het tijdstip waarop deze ceremonie plaats zal vinden wordt nader bekend gemaakt in de lokale media.

75 jaar Vrijheid
In één van de bijzonderste periodes van na de Tweede Wereldoorlog, viert Nederland in 2020 75 jaar Vrijheid.
Meer dan ooit wordt vandaag de dag door menigeen ervaren hoe kwetsbaar vrijheid is en dat deze ook niet vanzelfsprekend is.
In dit coronatijdperk wordt ons door de overheid gevraagd en ook afgedwongen om ons zelf vrijheidsbeperkingen op te leggen, in ons eigen belang en dat van de ander. Dat is de kracht van democratie en daarom wordt dat beleid ook zo breed in de samenleving gedragen.

Vrijheid door Verbondenheid
Voor de vrijheid van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, en interseksuelen (LHBTI’s) wordt na diezelfde Tweede Wereldoorlog al 75 jaar gestreden. Een strijd die echter nooit zal zijn volbracht.
In deze tijd van de wereldwijde coronacrisis poppen er immers weer geregeld berichten in de media op van (religieuze) leiders dat ‘corona een straf is voor de verkregen vrijheden van LHBTI’s’.

Ook dáárom zullen de Haarlemse Regenboogpartners COC Kennemerland, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Regenboogloket en Gay-Haarlem.nl bij de sobere bijeenkomst op deze bijzondere dag aan de Dreef hun gezamenlijke krans leggen met het thema “Vrijheid door Verbondenheid”.

afbeelding ©Gay-Haarlem.nl